Projectbezoek: een leesbare Campus AZ Sint-Maarten te Mechelen10 Juni 2016

Het Sint-Maarten ziekenhuis wil 3 campussen verenigen in een nieuwbouwproject, waarvoor het in 2007 een architectuurwedstrijd organiseerde. Laureaat VK Architects & Engineers baseerde zijn schetsontwerp op het uitgewerkte organigram en een conceptnota van het ziekenhuis.

Functionele vlekkenplannen, stroommodellen en relatieschema’s werden in nauwe samenwerking met de klant verfijnd tot een ontwerp met een duidelijke zorgvisie. Een centrale ruggengraat, die de verticale en horizontale circulatie verzamelt, vormt de hoofdas waaraan alle diensten zijn gehecht. Ruime patio’s voorzien alle ruimtes van daglicht, creëren transparantie en houden de campus ‘leesbaar’.

Het ziekenhuis staat in een landschappelijk raster, dat structurerend werkt. Het compacte gebouw functioneert als een object in een park en laat het landschap primeren, dat de achtergrond vormt voor elk perspectief en uitzicht. Het ontwerp toont een ziekenhuis op mensenmaat dat eenvoud en rust uitstraalt - een solide gebouw met een specifieke zonwering als fragiele huid, die de kwetsbaarheid van de plek benadrukt.
Fotograaf: Kaat Pype
in samenwerking met